donderdag 30 april 2015

Donderdag 30 april 2015, dag 59, Santiago de Compostela

Deze morgen desayuno in ons hotelletje. Overigens een adres dat qua ligging, prijs en comfort alle lof verdient. Hotel Suso, Rúa do Vilar, 65. Geburen van het toeristisch informatiebureau. En dan op weg naar de overdekte markt op de Praza de Abastos. Super gezellig. Als wij onze rondgang beginnen gaat de inktvis net in het kookvocht. Dat belooft voor straks. Wij hebben vooral aandacht voor de vis (een ongelooflijk rijk aanbod van vis, inktvis en schaaldieren), het vlees (van het varken wordt echt alles
verkocht (poten, oren, reuzel, ontbeende kop, ...) en de kaas. Verder kopen wij alle ons ontbrekende ingrediënten om 'caldo gallego' (Galicische soep) te maken en te eten: zaad van 'grelos de Santiago' (dat zou raapsteel of bladmoes moeten zijn) en twee oorloze soepbollen met 'caldo gallego' erop.

Intussen is de inktvis gegaard en wij bestellen een portie, op smaak gebracht met zeezout en scherpe paprika. Dit alles roept herinneringen op aan de oesters van Lou Casaou de le Ma op de rand van het Lac de Hossegor (zie 12 maart 2015). Om de pulpo te degusteren verwijzen ze ons naar een cafeetje in de straat. Daar is het erg rustig en na enige tijd valt ons op dat hier geen TV speelt. Uniek. Nog nooit gebeurd in Spanje. Het café heet dan ook 'El Radio'. Vandaar wellicht?

Daarna even flaneren door de winkelstraten, onze vliegtuigtickets gaan afprinten, bezoek aan een boekhandel (een heel goeie: Follas Novas) en alle aankopen gaan afzetten op de hotelkamer. Vervolgens een pauze in Café Casino vlakbij. Die instelling bestaat al sinds 1873.


Bij een rondgang door de oudste universiteitsgebouwen botsen wij nog op een tentoonstelling over de 80 talen waarin Kuifje werd vertaald. Als afsluiter van de dag een bezoek aan het Hostal dos Reis Católicos, nu de parador van Santiago de Compostela. Het kan aan onze vrijpostigheid liggen, maar toch verbaast het ons hoe wij overal vrij kunnen rondlopen terwijl wij toch geen enkel verbod negeren. Als wij niet op de gangen van de habitaciones rondwandelen, is dat omdat wij dat zelf erover vinden. De avond eindigt met een typische Galicische weerbui die al in de namddag begon: vrij hevig én langdurig. Hopeljk morgen beter voor onze laatste dag.









1 opmerking:

  1. Een hele dikke proficiat Rozemie & Georges !
    Santiago bereikt ...
    Onze oprechte bewondering voor jullie knappe prestatie !
    Georges en Rozemie, proficiat. Wij hebben jullie de hele tijd gevolgd en het was een zalig gevoel om ons eigen stukje camino op die manier te herbeleven ! Hartelijk dank !
    Nu eerst goed uitrusten én afkicken van deze unieke ervaring.
    Later spreken we zeker nog eens af !
    Warme knuffel van Bea en Luc

    BeantwoordenVerwijderen